Αδερφοί Ανδραβιδιώτη

Ξυλόγλυπτα Εκκλησιαστικά Είδη

Το σκάλισμα και η γλυπτική τέχνη υπήρξαν από τις παλαιότερες ανθρώπινες ασχολίες. Πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος είχε βρει τον τρόπο να επεξεργάζεται διάφορα υλικά και ένα από αυτά ήταν και το ξύλο δίνοντας του το επιθυμητό σχήμα. Κατά την πάροδο των χρόνων και την εξέλιξη του πολιτισμού η ξυλογλυπτική τέχνη έγινε ανάγκη έκφρασης και δημιουργίας και ο ρόλος του καλλιτέχνη ήταν και είναι η προσπάθεια ...

... του να ερμηνεύσει τη ζωή και να δεσμεύσει την ασταθή και φευγαλέα στιγμή του περιβάλλοντος, αποδίδοντας τη σε μια σταθερή μορφή. Σήμερα ολιγάριθμοι είναι οι ξυλογλύπτες που ασχολούνται με την διακόσμηση των Ναών, διασώζοντας την παράδοση και πλουτίζοντας την τέχνη με νέα Ελληνικά στοιχεία. Παρόλα αυτά, αυτή η πανάρχαια τέχνη αποτελεί χαρακτηριστική εκδήλωση της Ελληνικής καλαισθησίας.

Τεμπλο Ι.Ν. Αγ. Δημητριου Ζυρίχης - Ελβετια
ξυλόγλυπτα τέμπλα
Τεμπλο Ι.Ν. της Θεου Σοφιας Βασιλειας - Ελβετια
ξυλόγλυπτα εκκλησιαστικά
Συνθρονο Ι.Ν. Αγ. Ελευθεριου Αθηνων

Πιστοί στην Βυζαντινή Τέχνη από το 1930

Ο Νικόλαος Διονυσίου Ανδραβιδιώτης (1896-1954) στηριζόμενος αποκλειστικά στο φυσικό του ταλέντο για την ενασχόληση με αυτήν την τέχνη, κατάφερε να εξελιχθεί σε κορυφαίο δάσκαλο της Ξυλογλυπτικής.

Άξιοι απόγονοι και συνεχιστές της μεγάλης τέχνης του πατρός τους αναδείχθηκαν οι υιοί του Νικολάου, Θεόφιλος και Ιωάννης, οι οποίοι μαθήτευσαν στο πλευρό του. Ο Θεόφιλος γεννήθηκε στην Ζάκυνθο το 1930 και από πολύ μικρή ηλικία άρχισε να παίρνει μαθήματα σχεδίου και ξυλογλυπτικής από τον πατέρα του, όπως και ο Ιωάννης. Στην συνέχεια θήτευσε στην Αθήνα, όπου λίγα χρόνια αργότερα ήρθε και εγκαταστάθηκε ολόκληρη η οικογένεια.

Σήμερα η μεγάλη παράδοση της οικογένειας Ανδραβιδιώτη στην Ξυλογλυπτική συνεχίζεται από τα παιδιά του Θεοφίλου, Ελευθέριο και Ιωάννη, τα οποία βαδίζοντας στο δρόμο του πατέρα τους και του παππού τους έχουν αναλάβει την πιστή και δημιουργική αναπαραγωγή της σπουδαίας Βυζαντινής Τέχνης και στην Τρίτη χιλιετία.

Σχεδιάζουμε με την χρόνια μελέτη της Παγκόσμιας Ιστορίας της Τέχνης και με σεβασμό στην Παράδοση και τον Πολιτισμό μας Γιάννης Ανδραβιδιώτης
Η ξυλογλυπτική ως ανάγκη έκφρασης και δημιουργίας Ελευθέριος Ανδραβιδιώτης